3 ZALETY GRILLOWANIA NA GAZIE
WYGODA
Grille gazowe nie mają sobie równych pod względem wygody obsługi. Wyobraź sobie, że wracasz późno wieczorem do domu, po ciężkim dniu pracy. Przekręć pokrętło, wciśnij przycisk zapalarki i po 10-15 minutach rozpocznij grillowanie na świeżym powietrzu. Szybkie nagrzewanie się grilla oraz wysoka temperatura pozwolą znacznie skrócić czas przygotowywania potraw. Czyszczenie nie wymaga wysypywania popiołu oraz resztek węgla. Po grillowaniu rekomendujemy wypalenie pozostałości jedzenia w wysokiej temperaturze oraz pokrycie rusztu warstwą oleju co zajmuje 3 sekundy. Duża butla z gazem wystarcza na dłużej niż brudny węgiel.
KONTROLA
Kontrola temperatury jest kluczową przewagą grillowania na gazie. Niezależnie sterowane palniki, zamykana pokrywa oraz wbudowany termometr to narzędzia do uzyskania pożądanych rezultatów. Na grillu gazowym możesz wędzić w niskiej temperaturze oraz grillować lub piec w wysokiej. Ponadto z łatwością utrzymasz równomierną temperaturę. Przekręcając pokrętło szybko ją podniesiesz oraz obniżysz. Mnogość palników pozwala na grillowanie bezpośrednie oraz pośrednie.
SMAK
Smak grillowanych potraw nie pochodzi z węgla jak błędnie uważa wiele osób. Smak, który kojarzymy z grillem jest rezultatem odparowywanych z potraw soków i tłuszczy. Dzięki wysokiej temperaturze możliwej do osiągnięcia w grillu gazowym szybko ścinamy białko i zamykamy pory w zewnętrznej części mięsa. Gwarantuje to soczystość i kruchość. Grill gazowy, dzięki możliwości grillowania pośredniego i bezpośredniego, pieczenia na rożnie oraz gotowania na kuchence bocznej zapewnia wiele możliwości przyrządzania potraw entuzjastom grillowania.